Mob. +381 65 2096 852 Mob. +381 65 2096 682 Tel. +381 11 201 55 00
< Nazad
21.09.2021

Sjajno plaćen posao bez odlaska u kancelariju: Postani IT frilenser uz CODE centar

Koliko ljudi mašta o egzotičnim lokacijama i plažama dok provodi svoje dane radeći u kancelariji? Srećom, uz CODE centar za IT obuke ovo ne mora biti samo puko maštanje – već lako dostižna realnost.

 

Standardni način rada „od 9 do 5“ pokazao se kao veoma uspešan u modernom dobu. Ipak, IT industrija ponudila je nove, fleksibilne modele rada, koji radnicima daju mogućnost kontrole nad svojim vremenom i količinom posla. Oni koji odluče da rade na ovaj način nazivaju se frilenseri.

 

 

Šta ovaj pojam podrazumeva?

 

U suštini, frilenseri su osobe koje rade same za sebe. To su osobe koje sklapaju ugovore sa kompanijama, organizacijama ili pojedincima, ali ne postaju zaposlene na puno radno vreme.

 

Prosto rečeno, u IT sferi oni su angažovani samo za određene poslove ili projekte koji se obavljaju na daljinu. Iako obavljaju ugovorene poslove za različite organizacije, oni su ipak – samozaposleni.

 

Kako ovo funkcioniše u praksi?

 

Frilenseri mogu direktno da sarađuju sa klijentima radi pružanja IT usluga, ali i da koriste neke od mnogih onlajn platforma za ovaj tip rada, gde zainteresovani klijenti mogu da ih pretražuju i kontaktiraju radi obavljanja određenog posla.

 

Značajne prednosti ovog tipa rada su: samostalno upravljanje radnim vremenom, odabir klijenata sa kojima se radi, kao i dobri prihodi. Ovi radnici odlučuju o svemu – odakle će raditi, koliko dugo će raditi i koliko će svoj posao naplaćivati. Jedino što je klijentima bitno je da posao bude obavljen na vreme i kvalitetno.

 

Isto tako, frilenseri moraju da se bave stvarima koje nisu povezane sa tradicionalnim poslovima – određivanjem radnog vremena i njegovim praćenjem, naplatama svog rada i porezima. Zato, da bi uživali u svim prednostima, neopodno je da budu odgovorni i dobro organizovani.

 

 

Kako postati IT frilenser?

 

Postoji mnogo oblasti kojima IT frilenseri mogu da se bave, poput razvoja veb stranica, testing & QA, front-end i back-end razvoja, administriranja i upravljanja podacima, kao i mnogim drugim IT veštinama.

 

Velika prednost samostalnog rada na daljinu u IT sferi je što su zarade dosta više od prosečnih, jer se znanje ovih tehnologija i veština naširoko primenjuje i veoma ceni.

 

Da bi neko postao IT frilenser i obezbedio sebi fleksibilnost u radu i dobru zaradu, potrebno je prvo da istraži koji programski jezik mu najbolje leži i da ga potom savlada.

 

CODE centar pruža mnoštvo visokokvalitetnih programerskih obuka. Ono što izdvaja CODE od ostalih škola programiranja je to da on posluje pod okriljem najveće IT kompanije u regionu – Comtrade. Upravo njeni softverski inženjeri kreirali su nastavne programe CODE centra, što vam garantuje da ćete dobiti najaktuelnije znanje učeći na realnim primerima iz programerske prakse.

 

Uz dobru organizaciju i strpljenje, svako može postati uspešan i dobro plaćen IT stručnjak koji upravlja svojim vremenom i sam bira poslove kojima će se baviti. Potrebno je samo malo posvećenosti i volje, a CODE centar je tu da se pobrine da svojim polaznicima pruži neophodan nivo stručnosti i u potpunosti ih pripremi za početak nove karijere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *