Frequently Asked Questions

Često postavljana pitanja

Kao kompanija koja se prostire kroz 17 vremenskih zona i ima preko 1000 klijenata u zemlji i svetu, Comtrade se svuda bori sa ključnim izazovom IT sektora – nedostatkom obučenog kadra.

Oko 50% potrebnih radnih mesta u našem sektoru nije popunjeno, jer nema dovoljno spremnih kandidata. I taj jaz samo raste.

Zato smo odlučili da angažujemo vrhunske predavače i IT profesionalce, koji bi, zajedno sa zaposlenima Comtrade-a, osposobili polaznike za profesionalan rad na softverskim projektima.

Code trening centar je specijalizovan za organizovanje i izvođenje intenzivnih obuka polaznika svih obrazovnih profila za najtraženije specijalizacije u oblasti programiranja. Rad Centra i obuka polaznika odvijaju se po najvišim standardima Comtrade-a.

Naše iskustvo u obukama za sve uzraste je raznovrsno i bogato dokumentovano. Više možeš da saznaš na sajtovima posvećenim našim obrazovnim inicijativama. To su Letnja IT škola EDIT, Fabrika znanja i naravno naše akreditovane obrazovne ustanove: - Srednja IT škola, Visoka škola strukovnih studija za IT i Akademija lepih umetnosti i multimedija.

Tržište rada je najbrži pokazatelj privrednih tokova. Profili koji se najčešće pojavljuju u oglasima za posao, kod nas, a i u drugim kompanijama, dali su nam jasan signal koje obuke da spremimo.

Naravno. Planiramo brojne obuke za usko-specijalističke oblasti programiranja, kao i za ostale IT specijalizacije.

Svaka obuka obuhvata neohodne informacije, koje predavači moraju da izlože polaznicima. Ipak, u programiranju praktičan rad je najbitniji, pa su izlaganja prožeta primerima i konkretnom razradom koncepata.

Sledeći korak je da svaki polaznik to novo znanje isproba i savlada na konkretnim zadacima. Dakle, praktično, tokom svakog dana obuke, teorija i praksa se blisko prožimaju, a znanje se usvaja kroz rešavanje postavljenih zadataka.

Brojnost i sastav grupa optimizujemo prema praktičnoj prirodi nastave i u odnosu na nivo znanja polaznika, tako da vreme nastave maksimalno iskoristimo. Kada brojnost grupe premaši nivo od 15 polaznika, formiramo novu grupu.

Kako se veliki deo nastave sastoji iz praktičnih vežbi, tokom kojih predavači ne izlažu materiju, već pružaju podršku polaznicima, tada su u prilici da se posvete pojedincima, onoliko koliko je kome neophodno. Za one koji imaju veće predzanje ili brže savladavaju gradivo, kao i za one kojima treba više vremena, predavači raspolažu brojnim mogućnostima za individualnu podršku.

Polaznici moraju da su punoletni i da znaju ili bar dobro razumeju naš jezik, na kom se nastava odvija. Nije uvek neophodno, ali je poželjno da budu i prisutni. Ništa drugo nije prepreka za učešće u nastavi.

Određeni nivo poznavanja konteksta i izvesna predzanja o programiranju su neophodni. Koliko ko od budućih polaznika treba da dopuni svoje predznanje, utvrđujemo putem preliminarne provere znanja, odnosno onlajn testa.

Ishod te provere određuje koje od naših raznovrsnih onlajn lekcija budući polaznici treba samostalno da savladaju pre početka grupne obuke.

Znanje engleskog jezika je vrlo poželjno. Obimna poučna građa je dostupna širom Veba u raznim formatima – kroz snimke lekcija, članke i čitave knjige. Polaznici će se lakše snaći u tom moru materijala što bolje vladaju engleskim.

Obuke prilagođavamo potrebama najzauzetije grupe polaznika - onih koji tokom dana pohađaju redovnu nastavu ili negde već rade. Zato se nastava odvija u poslepodnevnim i predvečernjim časovima, svakog drugog dana u nedelji.

U našem namenski građenom kompleksu zgrada u Beogradu postoji i veliki broj potpuno opremljenih učionica. One se nalaze dovoljno blizu kancelarija i drugih prostora da polaznici steknu pun uvid u naš redovan način rada, ali dovoljno daleko da neometan rad i koncentracija budu omogućeni svakoj grupi.

Naš kompleks zgrada je na Novom Beogradu, između „Buvljaka“ i reke Save. Više tramvajskih i autobuskih linija vozi do te tačke, a petominutnom šetnjom duž ravnog trotoara ili kraćom vožnjom duž ograde kompleksa, lako se stiže i do ulaza u naše zgrade.

U saradnji sa našim partnerima, za polaznike obezbeđujemo najsavremenije računare, opremljene svim neophodnim softverom.

Svaki polaznik, u toku nastave, ima svoje mesto i računar kao i ostale neophodne uređaje (telephone, tablete) u zavisnosti od specijalizacije.

Odloženo plaćanje je moguće do četiri rate, koje su plative u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Narodne banke Srbije na dan uplate, najkasnije 5 dana pre početka svakog novog meseca nastave. Za više polaznika odobravamo popuste.

Obuke u Code centru plaćaju se isključivo uplatom sredstava na račun centra. Gotovinske uplate ne primamo.

Svi prijavljeni blagovremeno e-poštom dobijaju detaljna uputstva o datumima za proveru znanja i o rokovima za upis, odnosno uplatu. Za polaznike koji se opredele za odloženo plaćanje, rok za uplatu svake mesečne rate je pet dana pre početka novog meseca.

Pored uvida koji svaki predavač tokom nastave stiče o nivou znanja svakog pojedinca, polaznici polažu završnu proveru stečenih znanja.

Polaznicima koji ne polože završni ispit biće omogućeno da ga ponove.

S obzirom na broj kancelarija koje Comtrade grupacija ima širom sveta (18), odgovor je potvrdan. Naravno, u neformalnom obrazovanju je raspon opcija veliki i nije moguće ostvariti globalnu sertifikaciju.

Ono što uvek ima težinu kod svih praktičnih poslodavaca na svetu, jeste iskustvo iz prakse, stečeno posle obuke, na stvarnim projektima. Cilj nam je da posle obuke svim uspešnim polaznicima pružimo šansu da primene znanje u praksi, bilo u našoj ili kompanijama sa kojima sarađujemo.

Polaznici koji budu redovno pohađali nastavu i radili vežbe steći će praktično znanje programiranja i odmah primenjive veštine kodiranja iz izabranog kursa.

Piši nam

ako nismo odgovorili na sve što te zanima.

Savski nasip 7
11070 Beograd

Tel. +381 11 201 55 00
Mob. +381 65 209 66 82