BLOG | Interesantni projekti za početnike – JavaScript
Mob. +381 65 2096 852 Mob. +381 65 2096 682 Tel. +381 11 201 55 00
< Nazad
12.08.2020

Interesantni projekti za početnike – JavaScript

Preko 95% sajtova na internetu realizovano je uz korišćenje JavaScript-a. Ovaj programski jezik nalazi se u raznovrsnoj primeni, a već od početnog nivoa poznavanja programerima je na raspolaganju puno zanimljivih i korisnih projekata. Ideje koje ti predstavljamo možeš obraditi na veliki broj načina i usput rešiti neki problem sebi, prijateljima, porodici ili možda čovečanstvu.

 

JavaScript predstavlja odlično rešenje i u domenu zabave! Kultne igrice, kao što su Quake, HexGL ili PacMan razvijene su zahvaljujući JS programskom jeziku. Za početak, pokušaj da napraviš jedan kviz, interaktivnu mapu ili jednostavnu igricu i zadivi svoju okolinu. Zanimljivih projekata za početnike ima još puno i lako ćeš ih pronaći na web-u, a mi ti predlažemo sledeće:

 

 

1. Custom kalkulator

 

Da li voliš da kuvaš i mrzi te da računaš proporcije soli, šećera, ulja i sličnih namirnica potrebnih za tvoja omiljena kulinarska ostvarenja? Ili si trenutno u fazi socijalnog distanciranja od frižidera, pa želiš da sprovedeš dijetu i obračunavaš kalorije? Napravi kalkulator, unesi podatke koji odražavaju tvoje preferencije i na raspolaganju ćeš uvek imati odgovor u deliću sekunde.

 

 

2. Kvizovi svih vrsta

 

Uz pomoć JS-a napravljen je veliki broj kvizova i upitnika koje viđaš na mreži. Zašto sam(a) ne napraviš kviz o modi, sportu, IT-u, ishrani ili istoriji? Takođe, možeš sastaviti multiple choice upitnik koji će dati rešenje misteriji – koji si moćni rendžer, super heroj, Diznijeva princeza, igrač trofejne Zvezdine generacije iz ’91. ili možda Partizanove iz 1966? 😉

 

 

3. Za ljubitelje kartografije

 

Svi smo nekada koristili Google Maps. Mnoge funkcije na ovoj aplikaciji napravljene su uz pomoć JavaScript-a. Naravno, od tebe se ne očekuje da ispočetka napraviš GMaps, ali na početnom nivou JS-a možeš slobodno eksperimentisati sa jednostavnim projektima poput Sara B’s Interactive Codepen Map u kojima ćeš naći sve što ti je potrebno za pravljenje zanimljivih mapa.

 

 

4. JS vole svi fanovi igrica

 

Kao što smo naveli, programski jezik JavaScript koristi se i u razvoju kompjuterskih igara. Ako je to oblast koja te zanima, onda za tebe imamo sjajnu vest! Već od samog starta možeš započeti sa kreiranjem jednostavnih igara u kojima ćeš se nadmetati sa drugim ljudima, juriti svoj lični rekord ili podesiti da imaš 9 devet života. Ko zna, možda ti usput padne na pamet jednostavna ideja koja će zadiviti ljude?!

 

 

5. Napravi planer

 

To do liste, rasporedi obaveza i različiti spiskovi su deo naše svakodnevnice, a najbolji programski jezik za pravljenje ovakvih sadržaja u elektronskom formatu jeste JavaScript. Umesto posebnog blokčeta i hemijske olovke u džepu, rancu ili tašni, rokovnik kakav želiš možeš imati u telefonu. Napravi planer koji savršeno odgovara tvojim obavezama ili pokloni dragoj osobi nešto što će je uvek podsećati (na tebe)!

 

Pored navedenih projekata za početnike u JavaScript-u, postoje i mnogi drugi. Ako nisi još uvek siguran(na) o tome koji je programski jezik za tebe, Python zbog svoje široke primene i velike tražnje, može biti jedan od favorita. Ako si odgovorna, disciplinovana osoba sa dobrim okom za detalje, uzmi u obzir Testing & QA – zanimanje od velikog značaja na polju proizvodnje softvera.

 

Koji god programski jezik da odabereš, savetujemo ti da kao važan kriterijum postaviš svoja interesovanja. Ako se odlučiš za oblast koja ti je zanimljiva – savladavanje i upotreba različitih programerskih veština će ti biti mnogo lakši, a najbolje mesto za sticanje potrebnog znanja danas jeste virtuelna učionica u kojoj se predavanja odvijaju uživo, uz zadržavanje neophodne socijalne distance.

 

Poseti Code by Comtrade centar za IT obuke!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *