Stazama QA uspeha: Selenium kao ključni alat u testiranju softvera - Code Edu
Mob. +381 65 2096 852 Mob. +381 65 2096 682 Tel. +381 11 201 55 00
< Nazad
10.04.2023

Stazama QA uspeha: Selenium kao ključni alat u testiranju softvera

Quality Assurance (QA) i automatizacija testiranja postali su nezaobilazni delovi razvoja softvera. U današnjoj IT industriji, QA osigurava da softverski proizvodi budu pouzdani, bez bagova, i da zadovoljavaju sve zahteve korisnika. Za sve veći broj kompanija, prioritet je kvalitetan softver, pa je potražnja za QA stručnjacima u konstantnom porastu.

 

QA & testiranje softvera je odličan izbor za one koji žele perspektivnu karijeru u IT sektoru. Jedan od prvih i najvažnijih koraka u ovoj profesiji jeste razumevanje najkorišćenijih alata i tehnika.

 

Selenium, popularna open-source platforma za automatizaciju veb pregledača, neophodan je alat svakog budućeg QA testera. U ovom blogu, detaljno ćemo se baviti Selenium-om, predstaviti njegove prednosti, komponente i način integracije u radni proces testiranja. Takođe, pružićemo kratak pregled drugih neophodnih alata kao što su JIRA, GIT i Postman, koji se koriste kao dopuna Selenium-u procesu testiranja softvera.

 

Razumevanje Seleniuma i njegovog značaja

Selenium predstavlja open-source alat dizajniran za automatizaciju veb pregledača, što ga čini neprocenjivim resursom za QA stručnjake. Automatizacijom procesa testiranja, Selenium pomaže QA testerima da uštede vreme, istovremeno garantujući tačnost i pouzdanost rezultata testova. Sa širokim spektrom funkcija, Selenium može testirati veb aplikacije na različitim pregledačima, platformama i programskim jezicima, čineći ga svestranim izborom za testere.

 

Ključne karakteristike i prednosti

Selenium poseduje raznovrsne funkcije koje ga čine svestranim i veoma korisnim alatom. Jedna od njegovih osnovnih prednosti jeste kompatibilnost sa različitim pregledačima, kao što su Chrome, Firefox, Safari i Edge. To omogućava testerima da provere ispravnost veb aplikacija na većem broju platformi i različitim okruženjima. Pored toga, Selenium omogućava inženjerima testova da pišu test skripte na više programskih jezika, uključujući Javu, C# i Python, što predstavlja ponovnu upotrebu koda i lakše održavanje. Još jedna prednost Seleniuma jeste njegova skalabilnost; integrišući ga sa Selenium Grid-om, istovremeno se može pokrenuti više testova u različitim okruženjima, što znatno smanjuje ukupno vreme testiranja. Na kraju, kompatibilnost Selenijuma sa različitim test okvirima kao što su TestNG i JUnit olakšava organizaciju, izvršavanje i izveštavanje.

 

Komponente Seleniuma

Selenium se sastoji od četiri osnovne komponente koje ispunjavaju različite potrebe testiranja:

 

  1. Selenium IDE (Integrated Development Environment) predstavlja dodatak za pregledač koji omogućava testerima da snimaju i reprodukuju test skripte. Ovo je posebno korisno za jednostavne test slučajeve i učenje osnova Selenijuma.
  2. Selenium WebDriver jeste API (Application Programming Interface) koji omogućava direktnu komunikaciju između test skripti i veb pregledača, omogućavajući složenije i dinamičke test scenarije. WebDriver podržava razne programske jezike i pregledače.
  3. Selenium Grid – poboljšava efikasnost i skalabilnost Selenijuma tako što omogućava paralelno izvršavanje testova na više pregledača i platformi.
  4. Selenium RC (Remote Control) je zastarela komponenta koja je zamenjena WebDriver-om, ali se i dalje može naći na starijim projektima.

 

Integracija sa drugim alatima

Pored Selenijuma, QA stručnjaci trebalo bi da budu vešti i u korišćenju drugih alata za testiranje softvera kako bi ubrzali proces testiranja. Jedan od takvih alata je JIRA, popularan alat za praćenje problema i upravljanje projektima koji pomaže QA timovima da efikasno sarađuju i upravljaju svojim zadacima i procesima. Još jedan neophodan alat je GIT, distribuirani sistem kontrole verzija koji omogućava testerima da prate i upravljaju promenama u svojim test skriptama i sarađuju sa ostalim članovima tima. Konačno, Postman je moćan alat za testiranje API-ja koji olakšava testiranje i otklanjanje grešaka RESTful API usluga, dopunjujući mogućnosti automatizacije.

 

Izaberite svetlu budućnost u IT sektoru sa QA & Testing

Selenium predstavlja nezamenljiv alat u arsenalu QA testera, koji pruža svestrano rešenje za automatizaciju testiranja. Kako IT industrija nastavlja sa razvojem, tako važnost QA i automatizacije testiranja samo raste. Učeći popularne alate i okvire kao što je Selenium, bićete spremni da započnete uspešnu karijeru u IT sektoru.

 

Ako želite da započnete svoju karijeru u QA i testiranju softvera, CODE centar trenutno ima otvorene obuke.

 

Naša predavanja usmerena su na praktični rad, sa svim materijalima i snimcima dostupnim na eLearning platformi. Polaznici biraju da li će pohađati predavanja uživo ili online, a grupe manjeg broja čine da naši stručni predavači mogu da se posvete individualnom razvoju svih polaznika.

 

Napravite prvi korak ka novoj karijeri u IT sektoru i prijavite se već danas!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *