Mob. + 381 65 2096 852 Tel. +381 11 201 55 00
< Nazad
09.01.2019

Quality Assurance

Testing za QA

Ko je pročitao opis naše obuke iz testiranja za QA, zna da je to obavezan korak u kreiranju svakog softverskog proizvoda. Bez obzira na toliki trud, greške se uvek dešavaju. Te greške su koštale IT sektor više od bilion dolara u 2017. godini (i taj podatak nije greška u prevodu – „trillion dollars“ je hiljadu milijardi, to jest bilion dolara).

 

Firme koje proizvode softver pokušavaju da smanje ove astronomske gubitke, pa je samim tim potražnja za testerima uvek velika. Ono što se najviše traži je da kandidati za taj posao budu kreativni i domišljati. Iako je danas izvestan deo procesa testiranja automatizovan, greške načešće „pobegnu“ baš tamo gde autmatizacija nije moguća. A posao testera je da takve greške predvide.

 

 

Načini testiranja

Automatsko testiranje je popularno u QA industriji, jer je izuzetno temeljno. Testeri koriste skripte za testiranje koje su dizajnirane tako da prođu svaki mogući scenario korišćenja softvera. Ove skripte uglavnom pronađu više grešaka od prosečnog čoveka. Međutim, ako neki scenario nije predviđen i za njega ne postoji skripta, automatsko testiranje ga neće proveriti.

 

Manuelno testiranje dodaje ljudski faktor u jednačinu. Odnosno, koliko god bila opširna i detaljna, automatska skripta ne može da prepozna da li je interfejs intuitivan, prijatnog izgleda, lak za korišćenje i td. Ljudski faktor je ipak presudan u proizvodnji softvera, jer se, na kraju krajeva, softver pravi uglavnom za ljude.

 

Regresivno testiranje je proces koji se radi posle izmene, ili popravke bug-a, kako bi proizvođači bili sigurni da novonastale promene ne utiču na stare funkcionalnosti. Regresivno testiranje takođe može biti automatsko ili manuelno i usudićemo se da kažemo da je i najbitnije.

 

Postoji i veliki broj podvrsta testiranja, koje spadaju pod ova tri glavna načina. Svaka je značajna sama po sebi, ali one će tek kao celina obezbediti da softverski proizvod bude bez „bagova“.

 

 

Isplativa budućnost

Mnoge firme još uvek biraju da preskoče testiranje svojih softverskih proizvoda, iz brige da će testiranje da probije zadate rokove, poveća cenu softvera i uspori proces proizvodnje. Na žalost po njih, u većini slučajeva se taj izbor pokaže kao kontraproduktivan, jer cena ispravljanja „bagova“ često znatno premašuje trošak koji bi zahtevalo testiranje tokom projekta.

 

Firme koje su već izgubile novac na ovaj način sigurno neće dvaput ponoviti istu grešku. Možeš da iskoristiš taj trend, upišeš našu obuku za QA po promotivnoj ceni i uđeš u svet testiranja za QA. Potom još dugo, godinama, možeš da ubiraš plodove ulaganja u svoje znanje i veštine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.