Pitali smo AI: Šta je najbolji izbor za početak IT karijere - Code Edu
Mob. +381 65 2096 852 Mob. +381 65 2096 682 Tel. +381 11 201 55 00
< Nazad
24.07.2023

Pitali smo AI: Šta je najbolji izbor za početak IT karijere

Već neko vreme razmišljate da započnete karijeru u IT industriji i naučite neke od tehnologija koje će vam doneti siguran posao i stabilnu, dobro plaćenu karijeru? Sigurni smo da želite da donesete najbolju odluku za sebe i odaberete profesiju koja će vam u potpunosti „leći“ i poklopiti se sa vašim preferencijama.

U Code centru za IT obuke, intenzivno smo pisali o različitim aspektima modernih tehnoloških alata, programskih jezika i procesu učenja i savladavanja različitih tehnologija. Ovom prilikom, odlučili smo da napravimo presek nekih od najpopularnijih IT kurseva i prikažemo koje su njihove prednosti i razlozi popularnosti, pogotovo među početnicima.

Ko bolje da nam pomogne da pružimo objektivan, informisan i kvalitetan odgovor — nego sveznajuća veštačka inteligencija. Iz tog razloga, obratili smo se sve popularnijem AI chatbot alatu, ChatGPT-u.

Pa, hajde da počnemo!

Python

Python je poznat po jednostavnoj i raznovrsnoj upotrebi, što ga čini savršenim za ulaz početnika u IT svet. Ima ključnu ulogu u veštačkoj inteligenciji i mašinskom učenju, što ga čini obaveznim jezikom za sve koji žele karijeru u ovim poljima. Hajde da vidimo šta veštačka inteligencija ima da kaže o programskom jeziku koji i sama koristi.

Code: Zašto je Python savršen jezik za početnike koji žele da se probiju u IT?

ChatGPT: Python je vaš idealan pratilac na početku putovanja u IT. Jednostavan je i lako se čita, slično čitanju nekog dobrog romana. Najbolja stvar je što je Python jezik visokog nivoa, što znači da se sam bavi teškim zadacima, a vas oslobađa da rešavate kreativne probleme.

Python je poput švajcarskog noža, samo za programiranje – šta god mu date, može da izvrši. Od dizajniranja veb aplikacija do mašinskog učenja i veštačke inteligencije, otvara vam mnoga vrata na tržištu rada.

Međutim, privlačnost Python-a nije ograničena samo na njegovu svestranost. Ovaj jezik podržava aktivna zajednica sa mnoštvom biblioteka i okvira koji su vam na raspolaganju, što čini kodiranje jednostavnijim i lakšim. Štaviše, obilje resursa za učenje, od tutorijala do interaktivnih platformi, čini da uvek osećate da imate podršku.

Java

Java, uprkos tome što je pristuna već decenijama, i dalje je jedan od najbitnijih jezika za razvoj različitih alata i aplikacija. Šta o Javi ima da kaže veštačka inteligencija, koja poseduje više od 20 godina podataka o ovom jeziku.

Code: Java postoji već neko vreme. Šta je čini relevantnom za IT početnike?

ChatGPT: Java, veteranska zvezda kodiranja, nastavlja da vlada tehnološkim svetom. Ako ste novajlija u IT-u, evo zašto bi trebalo da obratite pažnju na Javu.

Fraza koja je opisuje, „napiši jednom, primeni bilo gde“, nije samo slogan. Možete da kodirate na bilo kom uređaju, a ono što napišete da pokrenete na bilo kojoj platformi sa Java virtuelnom mašinom (JVM). Ova fleksibilnost je korisna na svakom projektu, od veb do Android aplikacija, pa čak i složenih poslovnih serverskih aplikacija.

Savladavanje Javinog objektno orijentisanog programiranja (OOP) čini vas kraljem organizacije koda. To je popularan pristup koji su usvojili mnogi drugi jezici, računajući i Python, C++ i C#.

Java nije samo jezik, već čitav ekosistem. Mnoštvo bogatih biblioteka i okvira kao što su Spring i Hibernate ubrzaće vaš razvojni proces. Na tržištu rada, Java takođe blista, sa velikom potražnjom koja se proteže od održavanja starih sistema do razvoja Android aplikacija.

U suštini, Java je lansirna platforma koja vas osnažuje raznovrsnim veštinama, olakšavajući vam da istražite čitav univerzum programiranja.

U prvom delu našeg blog posta, otkrili smo zašto Python i Java nastavljaju da dominiraju tehnološkim svetom i služe kao odlična polazna tačka za IT početnike. Vođeni odgovorima AI sagovornika, naučili smo dosta o svestranosti i jednostavnosti Python-a i nezavisnosti  i bogatom ekosistemu Jave. U sledećem delu, postavićemo pitanja o novim, uzbudljivim poljima IT sveta – Front-End razvoju i QA testiranju. Pratite Code centar kako bi saznali sve relevantne informacije o trendovima u tehnološkoj industriji i doneli informisanu odluku o razvoju svoje IT karijere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *