Mob. + 381 65 2096 852 Tel. +381 11 201 55 00
< Nazad
15.01.2020

Najpametniji izbori za 2020. godinu

Čim ovo čitaš, može se pretpostaviti da te interesuje prekvalifikacija u IT sektor. I zašto ne bi. Gde god se okreneš svi pričaju kako je to super, kako rade od kuće, zarađuju mnogo, itd. Ako misliš da je IT izbor za tebe, na pravom si mestu. Ostaje samo pitanje koju obuku da odabereš.

 

Broj tehnologija, programskih jezika i oblasti raste skoro svakodnevno, te napraviti izbor nije lako. Stvar deluje još teže kada počneš da ubrajaš pokušaje predviđanja šta će biti popularnije, plaćenije, šta će ispasti iz upotrebe, itd.

 

Ostavimo kristalne kugle i fokusirajmo se na ono što znamo zasigurno. Naime, postoje neke tehnologije koje nemaju izgleda da nestanu za naših života, i zbog toga su siguran izbor. U jednu od njih gledaš upravo a da možda ni ne znaš. Druge koristiš češće nego što znaš, dok ostale ćutke rade na našoj budućnosti.

 

Razne mogućnosti

Front-end je tehnologija zbog koje, između ostalog, imaš mogućnost da čitaš ovaj blog na našem sajtu. Sve što je vidljivo kada posećuješ internet, tu je zahvaljujući ovoj tehnologiji. Front-end developeri, ne samo da su dobro plaćeni za izradu sajtova, već su često angažovani na redovnom održavanju tih sajtova. Kako veb nema izgleda da nestane, oni koji se odluče za ovaj pravac sigurno će dugo ubirati plodove svog ulaganja.

 

Web Design – lepša polovina front-enda. Naša obuka podrazumeva manji fokus na HTML, a veći na CSS, uključujući Bootstrap – najpoznaitiji CSS framework. Argumenti su isti kao i za front-end, jer će Web Design biti potreban koliko god bude postojao veb. Ovaj pravac je naročito pogodan za vizualno kreativnije ljude.

 

Bez PHP-a, gore pomenute tehnologije ne bi funkcionisale, jer je PHP preprocessor za HTML. Služi za programiranje servera i baza podataka, kao i za pisanje skripti koje omogućavaju mnogo toga što ostali programski jezici ne mogu.

 

Java – jezik kojim se kodira jednom a rezultati se upotrebljavaju na svim platformama skoro podjednako. Čak se i mnoge Android aplikacije kodiraju Javom. Java je premostila jaz između Microsoft-a, iOS-a i Linuxa, omogućavajući da programi pisani u Javi mogu da se upotrebljavaju svuda podjednako.

 

Python – svestrani jezik koji se upotrebljava za više stvari nego što bismo hteli ovde da nabrojimo. Najznačajnija među njima je sigurno veštačka inteligencija u kojoj Python značajno prednjačio po popularnosti prethodnih godina. Ta ista veštačka inteligencija se može pronaći u mnogim aplikacijama i platformama gde možda nisi pomislio da postoji.

 

Bez QA-a, većina koda napisanog u gore navedenim jezicima bilo bi prepuno bagova i češće ne bi radio nego što bi radio. QA je proces koji garantuje da se bagovi isteraju iz proizvoda, bili to sajtovi, programi, aplikacije, itd. Samim tim, potreba za QA profesionalcima će samo rasti, što garantuje veliki broj radnih mesta koje treba popuniti.

 

 

Ne trči pred rudu

 

Svaki važan izbor u životu treba pažljivo da se napravi. To pogotovu važi kada biraš pravac svog školovanja i buduće karijere. Zato savetujemo da dobro istražiš o svakoj tehnologiji pre nego što se odlučiš koju obuku da upišeš. Znanje je moć, zato ćeš uz malo predznanja daleko bolje proći. Ako ti je potrebna konsultacija, naš tim ti je na raspolaganju za savete i usmerenje. Ostalo je na tebi.

 

Pogledaj sve obuke koje imamo u ponudi, saznaj više detalja o svakoj i još malo razmisli pre nego što doneseš konačnu odluku. Takođe, naš tim je tu da te usmeri, zato uvek možeš da nas kontaktiraš i zakažeš besplatne konsultacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *