Java: kako da trenduješ uprkos godinama - Code Edu
Mob. +381 65 2096 852 Mob. +381 65 2096 682 Tel. +381 11 201 55 00
< Nazad
29.06.2023

Java: kako da trenduješ uprkos godinama

Naravno da nove generacije, kao Gen Z i Gen Alfa, vide Javu kao relikt u domenu tehnologije. Na ovaj svet je došla „davne“ 1995. godine i bez sumnje spada u matore programske jezike. Međutim, starost ne umanjuje njenu relevantnost. Od back-end do front-end razvoja, Java je i dalje omiljeni resurs programera širom sveta, a ova trajna privlačnost je upravo razlog zašto je neizostavni deo našeg nastavnog plana i programa u Code-u.

Dok čekamo početak septembarskog Java kursa, hajde da prođemo kroz tehnologije koje će zauzeti centralno mesto unutar IT trendova u  narednim godinama, a za koje je poznavanje Jave više nego preporučljivo. Najpre, hajde da objasnimo zašto Java ima toliku privlačnost među programerima.

 

Stabilna i kombatibilna

Zamislite programski jezik koji je toliko jednostavan da vam se tokom učenja čini kao da iznova učite azbuku. Java je kao kameleon koji se prilagođava bilo kojoj platformi na kojoj radite. Kada je u pitanju bezbednost, Java je poput tvrđave, njene bezbednosne mere bez premca odbijaju svaku sajber pretnju.

Kao dobro podmazana mašina, Java poseduje efikasnost koja nikada ne prestaje da iznenađuje. Svaki element je pažljivo razvijen do savršenstva, ali nije sve samo u kodu; Java takođe ima ogromnu globalnu zajednicu stručnjaka i entuzijasta koji su uvek spremni da pruže pomoć ili daju savet.

Sa Javom, nikada niste ostavljeni na cedilu. Dolazi sa riznicom resursa, koji samo čekaju da budu iskorišćeni. Konačno, svestranost ovog jezika najočiglednija u objektno-orijentisanom pristupu, što omogućava da održi korak sa raznolikim nizom programerskih potreba.

 

Java trendovi na koje treba obratiti pažnju

Spring: Omiljeni Java okvir, Spring je oslonac za sve, od striming platformi do onlajn kupovine. Njegov raspon verzija, uključujući Spring 5, Spring Security 5.0 i Spring Boot 2, u kombinaciji sa redovnim ažuriranjima, čini ga apsolutno obaveznim alatom za sve.

Big Data: U doba interneta, podaci su sve. Veliki podaci imaju i velike potrebe za skladištenjem, obradom, distribucijom i prikupljanjem. U kombinaciji sa Javom, velike količine podataka su vrhunski resurs za organizacije koje žele da ih iskoriste za generisanje praktičnih i veoma korisnih poslovnih uvida. Sa besplatnim aatima kao što su Apache Hadoop, JFreechart, Deeplearning4j i Apache Mahout, Java i veliki podaci zajedno postavljaju standard.

Arhitektura bez servera: Ovaj model cloud servisa, uprkos svom nazivu, zaista jeste zasnovan na serverima. U čemu je stvar? Programeri se mogu fokusirati samo ana kodiranje, bez brige oko infrastrukture. Divovi poput Amazona, Google-a i Microsoft-a se oslanjaju na arhitekturu bez servera, za koju se predviđa da će samo porasti u popularnosti.

Integraciono testiranje: Niko ne želi da beskonačno pregleda kod u potrazi za greškama. Uđite u Javin arsenal alata kao što su JUnit, Robot Framework, Selenium, REST-Assured, koji vam mogu uštedeti dragoceno vreme i energiju.

Aplikacije vođene veštačkom inteligencijom: Java je ostvarenje sna za AI entuzijaste, zahvaljujući nezahtevnom održavanju i transparentnosti. Savršena je za razvoj aplikacija vođenih veštačkom inteligencijom i strategije razvoja ovog zanata, a svi smo trenutno svedoci koliko je popularnost ovih alata u porastu.

Rešenja za daljinski pristup: Pandemija Covid-19 pokrenula je eru rada na daljinu, što je dovelo do porasta usluga pristupa računarima na daljinu. Java koristi ovaj trend, pomažući u kreiranju aplikacija koje održavaju efikasnost i produktivnost radne snage i van kancelarije.

 

Zakoračite u budućnost pomoću Jave

Nadamo se da smo ugasili sve glasine o odlasku Jave u istoriju. Njena popularnost ne prestaje da dominira IT tržištem, a savladavanjem ovog  jezika i praćenjem novih trendova, možete da obezbedite sebi zlatnu kartu za put u tehnološku karijeru visoke potražnje.

Evo i najbitnije informacije – Code centar je otvorio vrata za upis na Java kurs! Ovo je sjajna prilika da preuzmete kontrolu nad svojom karijerom i kreirate budućnost u kojoj su vaše veštine uvek tražene i dobro plaćene. Java nije samo programski jezik; to je odskočna daska u svet tehnologije koji se stalno razvija.

Pa, zašto čekati? Dođite, postanite deo naše zajednice u Code-u, i hajde da zajedno otkrijemo sve mogućnosti koje Java nudi. Sa nama, vaše putovanje tek počinje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *