Mob. + 381 65 2096 852 Tel. +381 11 201 55 00
< Nazad
05.06.2019

Šta treba znati o Web Design-u

Veb je postao neotuđiv deo naše svakodnevice. Ne samo da sve više firmi i pojedinaca ima svoje veb strane na internetu, već nam je veb postao izvor svih informacija, velikog dela zabave i mesto gde se, tako reći, družimo.

 

Ovo je još tačnije kada su u pitanju oni koji trenutno odrastaju. Današnji osnovci, pa čak i srednjoškolci, ne poznaju svet bez interneta. Internet je ušao u masovnu upotrebu pre njihovog rođenja i starije generacije ne mogu ni da percipiraju u kakvom će svetu njihova deca živeti kada oni sami budu imali svoju decu. Tada će internet verovatno igrati još veću ulogu u ljudskim životima.

 

Već smo se navikli da u džepu imamo mali lični računar koji nam predstavlja prozor u ostatak sveta, dok današnji učenici skoro da ne znaju za drugi način interakcije. Oni od njih koji budu savladali na koji način ove tehnologije rade, neće manjkati za poslom i biće daleko snalažljiviji u narednom nivou digitalnog sveta koji neminovno dolazi.

 

Ono što je sigurno već sada, jeste činjenica da je konkurencija na internetu velika – neverovatno velika. Svaka organizacija koja drži do sebe danas ima veb sajt. Broj stranica na vebu je uveliko premašio milijardu i po, pa je čak došao skoro do dve milijarde, da bi opet malo opao (internet je ipak živa stvar) i sve to samo u prethodnih šest meseci. U tom okeanu sadržaja, samo izuzetno funkcionalni i atraktivni sajtovi uspeju da izbiju na površinu – do stvarnih poseta.

 

Dobra funkcionalnost, atraktivnost ali i relevantnost utiču na uspešnost stranica. Ono što je potrebno za to su: besprekoran kod, kako bi sve radilo savršeno, dobra i logična organizacija sadržaja i jednostavna navigacija. Relevantnost ne mora da se objašnjava. Ono što je vrlo bitno, pa čak ponekad i presudno u očima posetilaca je naravno dizajn.

 

Sve to zavisi od veb dizajnera. Na njima je da osmisle, isplaniraju realizaciju i proizvedu sajt. Ovaj proces obuhvata brojne veštine koje dizajner treba da savlada. Najvažnija je kreativnost. Ako planiraš da se baviš veb dizajnom, bez kreativnosti nećeš imati uspeha. Potrebno je da tu kreativnost usmeriš u pravcu UI (user interface) i grafičkog dizajna.

 

Pre nego što se dizajner uhvati u koštac za izradom UI-a, treba da razume i tehnologije na kojima veb sajtovi počivaju, a to su HTML i CSS. Manje važno za veb dizajnera je JavaScript koji se bavi funkcionalnostima stranica, mada ni to nije loše znati. Ono što veb dizajneru sigurno treba pored već navedenih znanja su CSS framework-ovi.

 

Sve ovo je potrebno veb dizajneru da bi znao šta je i kako izvodljivo pri izradi sajta. Čak i da završi u nekoj ogromnoj kompaniji gde programeri kodiraju, a dizajner samo dizajnira veb strane, ova znanja su svakako neophodna.

 

Letnja veb dizajn obuka u našem Centru polaznike sprovodi kroz uvod i upoznavanje sa alatima za programiranje, kao što su Notepad++ i Visual Studio Code. HTML, CSS i Bootstrap CSS zahtevaju najveći broj časova, a posle toga se uči kako da stvoreni dizajn postave na internet pomoću FTP clienta.

 

Prema podacima na http://www.internetlivestats.com/total-number-of-websites/, broj sajtova je skočio za više od 2000 u toku par sati. To je verovatno najveći pokazatelj kojom se brzinom Veb širi i siguran znak da će biti potrebno sve više veb dizajnera.

Komentari

3 thoughts on “Šta treba znati o Web Design-u

 1. Damir says:

  Koja je cena

 2. Gagi says:

  koji su termini? sta ako sam na moru par casova, može li neki deo kursa online? pozdrav

  1. CODE centar says:

   Zdravo! 🙂 Možeš nas kontaktirati putem telefona (Tel. +381 11 201 55 00 Mob. +381 65 209 66 82) ili slanjem poruke na: https://code.edu.rs/kontakt/ kako bismo ti objasnili čitavu dinamiku i popričali o eventualnim opcijama. Ovo je sigurno dobra prilika da se pametno iskoristi deo leta za razvoj karijere. Pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published.