Mob. +381 65 2096 852 Mob. +381 65 2096 682 Tel. +381 11 201 55 00
< Nazad
30.03.2020

Šta čini vrhunskog QA testera? (2)

U prvom delu bloga o specifičnim osobinama koje jednog testera izdvajaju od ostalih, videli smo da komunikacione veštine, preciznost i analitičke sposobnosti sa logičkim rasuđivanjem imaju veliki značaj. Sposobnost da razumeš partikularne motive dizajnera, kao i veština da svoje zamerke na nedostatke ispoljiš na strpljiv i diplomatski način,  osobenosti su koje se najbolje razvijaju tokom profesionalnog života.

 

Preciznost u komuniciranju, istraživanju defekata pri testiranju, pisanju izveštaja i poštovanju dogovorenih rokova veoma je važno jer po pravilu, nakon završetka testerovog posla postoji još veoma malo vremena do predviđenog trenutka za predstavljanje proizvoda (investitorima, široj javnosti, medijima, potencijalnim korisnicima, sadašnjim ili budućim poslovnim partnerima). Britak um koji sve ovo razume, a pri tome ima sposobnost da različite problem analizira i logički rasuđuje, najjače je oruđe jednog Quality Assurance testera. A sada da vidimo šta njega/nju još krasi.

 

 

(Da li) umeš da se staviš u tuđu (korisnikovu) kožu? 

 

S obzirom na to da se proizvod ili usluga razvijaju sa namerom da budu upotrebljavani od strane krajnjeg korisnika, koji opet može biti osoba sa ili bez tehničkih znanja, uvek moraš imati na umu – šta je to što će krajnjeg korisnika učiniti zadovoljnim? Razmišljaj na koji način će koristiti pojedine feature-e proizvoda koji deluju kompleksno? Najbolje ćeš se postarati da proizvod na kojem radiš bude “savršen” ili gotovo savršen tako što ćeš se staviti u kožu osobe kojoj je taj proizvod i namenjen.

 

 

Treba da razmišljaš kao što ta osoba razmišlja, da shvatiš koja su ograničenja prosečnog korisnika u pogledu znanja, rezonovanja i volje da se neke opcije koriste na način koji je koji je predviđen i očekivan. Ne zaboravi na lekciju sa početka – posao testera nikada ne može da bude urađen sa 100% tačnosti. Zato nauči da razdvajaš bitno od nebitnog.

 

(Da li) umeš da razdvojiš bitno od nebitnog?

 

Kada preuzmeš zadatak testiranja, prvo odredi koji su testovi najbitniji, tj. koje su najvažnije karakteristike proizvoda koji testiraš, bez kojih ne bi imalo smisla puštati ga na tržište. Nikada ne vrši testove jedan za drugim bez toga da prethodno odrediš prioritete. Tako ćeš izbeći situaciju u kojoj moraš u poslednjem trenutku, na brzinu da radiš najvažnije testove – a to najčešće znači da ćeš napraviti propuste, tamo gde ti to nije dozvoljeno.

 

Dobar tester je osoba na koju se kolege oslanjaju i čijim izveštajima veruju. Dobar izveštaj smanjuje obim obaveza svih drugih zaposlenih koji su uključeni u stvaranje novog proizvoda. Rangiranje testera vrši se na osnovu znanja, iskustva, broja pronađenih bagova, po tome kako se slažu sa ostatkom tima, ali osobenost bez čijeg formiranja niko ne može za sebe da očekuje da postane vrhunski tester jeste – izuzetna disciplina.

 

 

Disciplinovan(a) si?

 

Quality Assurance znači da si ti i “gate keeper”, čuvar kapije – onaj koji daje zeleno svetlo da proizvod može da bude predstavljen izvan kompanije. Tvoja je odgovornost da naglasiš postojeće i buduće rizike. Zbog toga moraš ostati dosledan i pobrinuti se da svi važni testovi, aktivnosti i komunikacije budu ispoštovani. Disciplinovan tester će u većini slučajeva imati svoj lični plan za svaki zadatak koji mu je dodeljen i neće mnogo improvizovati ili problem rešavati usput.

 

 

Kvalitet proizvoda nije polje na kojem možeš biti ležeran, jer ti držiš poslednju liniju odbrane tima. Zato ne čekaj da testiranje započneš tek kada ti verzija proizvoda stigne na red, već unapred analiziraj šta je to na šta treba da obratiš pažnju, pripremi test cases, plan i strategiju testiranja, još tokom rane faze dizajniranja. Većina defekata se mogu otkriti u ranoj fazi dizajniranja i pravovremenim uočavanjem istih svom poslodavcu možeš ostvariti značajne uštede u novcu i vremenu. Brzo ćeš otkriti koliko tvoji poslodavci vole uštede.

 

(Ništa bez) ljubavi prema svom poslu

 

Upravo tako. Ako ne zavoliš svoj posao, nikada nećeš moći da ga radiš na vrhunskom nivou. Sa druge strane, ako pronađeš sebe u ulozi testera, dobre su šanse da si odabrao(la) pravu karijeru.

 

 

Srećno!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *