Mob. + 381 65 2096 852 Tel. +381 11 201 55 00
< Nazad
18.09.2018

QA testing – zanimljivo zanimanje

Znaš li šta su testiranje softvera i kontrola kvaliteta? I koliko je to bitno?

 

Za početak, testiranje je obavezan korak u kreiranju svakog softverskog proizvoda. Statistika kaže da se 40% vremena i rada uloženog u razvoj softvera ulaže u različite oblike testiranja u koje se uključuju programeri, testeri, pa i sami korisnici.

Jednostavno, testiranje softvera i kontrola kvaliteta (QA) su procesi kojima se utvrđuje ispravnost softvera, a obavljaju se u svakoj fazi razvoja, počevši od specifikacija zahteva, dizajna, kodiranja, pa sve do prihvatanja gotovog softvera od strane korisnika. Kompleksni softverski sistemi zahtevaju detaljnu i sveobuhvatnu proveru, što podrazumeva ozbiljne analitičke i tehničke veštine učesnika u ovom procesu. Upravo zbog toga, na našem kursu se obrađuju sve faze i podvrste testiranja, kao osnova za dalje napredovanje u ovoj zanimljivoj profesiji.

Odličan primer softvera kojem je neophodno testiranje je aplikacija za online bankarstvo. Testeri ovakvih softvera moraju da osiguraju da se svi zahtevi naručioca neometano izvrše (logovanje, provere stanja računa, prenos sredstava, itd.). Pored toga, testeri moraju da se uvere da je softver lak za korišćenje i da ne zbunjuje korisnika, da je bezbedan i da se ne može „hakovati“ i zloupotrebiti.

 

Kreativno, izazovno i od velikog značaja

Testeri su obično pedantni ljudi koji koji prečešljavaju celu aplikaciju. Uz to, oni treba da budu veoma kreativni, jer moraju da pretpostave gde bi sve moglo biti nedoslednosti. Uloga testera je takva da čuva leđa i kolegama i krajnjim korisnicima – oni su poput digitalnih zaštitnika. Bez njih, kompanije koje proizvode aplikacije bi, vrlo zasluženo, imale lošu reputaciju. A stvar ide još dalje od toga, jer svaki „bag“ mnogo košta proizvođača – samo u 2017. godini, gubitak zbog bagova prevazilazi bilion dolara! Da je QA testing odrađen kako treba, ne bi bilo ni tolikih gubitaka.

 

Specijalistička veština koja te stalno tera da učiš

Bez obzira da li radiš testing u fazi kodiranja ili automatizacije ili proveravaš bezbednost softvera, uvek imaš priliku da nešto novo naučiš i poboljšaš svoje znanje. Razvijanje veština je neminovan deo testiranja. I ne može svako da bude QA Tester, jer ovo zanimanje zahteva da imaš znanja iz UI/UX dizajna i više razvojnih tehnika.

 

Nagrađuje se

 

Suština je u tome da kao tester pomažeš kompaniji da kreira bolji proizvod. Ako možeš da se ponosiš svojim radom, ponosiće se i vrednovaće ga i oni za koje radiš. Ovo je zaista izuzetan način da doprineseš uspehu i napretku cele organizacije, bila to organizacija u kojoj si stalno zaposlen ili neka za koju povremeno testiraš.
Ako ti ovo deluje kao posao po tvojoj meri…

 

Prijavi se za QA Testing kurs u centru za IT specijalizaciju CODE. Sa sve većim brojem aplikacija u svakodnevnom životu, slobodno možemo da kažemo da će svako ko se odluči za ovu granu IT sektora uvek imati pune ruke posla. Ali, posao čeka i u drugim oblastima. Zbog toga ti predlažemo da se upoznaš i sa ostalim CODE obukama na: https://code.edu.rs/obuke/. Takođe, na našem blogu možeš da pogledaš i komentare ostalih korisnika, jer oni ti mogu pomoći da se odlučiš za IT oblast u kojoj ćeš najpre pronaći sebe.

Komentari

1 thought on “QA testing – zanimljivo zanimanje

  1. Milos M. says:

    Deluje zanimljivo

Leave a Reply

Your email address will not be published.