Preuzmi Ctrl nad svojom budućom karijerom - gde je danas obrazovanje za IT industriju? - Code Edu
Mob. +381 65 2096 852 Mob. +381 65 2096 682 Tel. +381 11 201 55 00
< Nazad
11.04.2022

Preuzmi Ctrl nad svojom budućom karijerom – gde je danas obrazovanje za IT industriju?

Gotovo svakog novog dana čujemo za još jedan herojski podvig, još jednu priču o famoznoj prekvalifikaciji ka tehnološkom El Doradu – IT industriji.

Do pre samo dve godine, takva vest izmamila bi pokoji setni osmeh, ili usputno “Nek mu/joj je sa srećom”. Medjutim, protivnih argumenata je sve manje, a impresivan broj uspešnih prekvalifikacija otklanja sve neosnovane sumnje oko donošenja ove karijerne odluke.

Pravo pitanje koje treba postaviti je – kako se danas obrazuje za karijeru u IT industriji i kako najlakše do posla u istoj?

 

Statistika ne laže

Naime, prema podacima Narodne banke Srbije, izvoz IKT usluga je samo u 2021. godini dostigao skoro 1,5 milijardi evra, a sam rast je premašio 28 odsto. Čak i prema manje velikodušnim procenama, veličina domaćeg IT tržišta broji sitno da premaši veoma krupnih tri milijarde evra. Da, dobro ste pročitali.

Srpska IT industrija se sve bolje kotira na svetskom tržištu, a broj novih IT specijalista eksponencijalno raste. Prema procenama, u Srbiji je u IT sferi zaposleno više od 43.000 ljudi. Na nezaustavljivo širenje ovog sektora presudno je uticao dolazak velikih kompanija, razvoj lokalne industrije, kao i otvorenost ka stranim tržištima.

 

IT Kovid-illijada

U vreme pandemije i njome uzrokovane ekonomske krize, jedina grana koja se gotovo trenutno prilagodila i udvostručila svoju zaradu je upravo IT. U Srbiju se, kroz različite akvizicije, u 2021. godini slilo preko pola milijardi evra investicija.

 

Šta je sa obrazovanjem onih koji žele posao u ovoj oblasti?

IT sektor je izuzetno dinamičan, a poznavanje aktuelnih tehnologija, koje se često menjaju i munjevito napreduju, glavni je uslov za kvalitetno i stabilno radno mesto.

Budući radnik u IT industriji treba da poznaje savremene tehnologije rada i najkorišćenije programske jezike (Java, Python, Javascript…). Dok su neke veoma dugo prisutne, većina njih se menja i prilagođava shodno novim zahtevima korisnika.

 

Na primer, Java dominira IT tržištem već duže od četvrt veka. Iako je nužno evoluirao tokom dve i po decenije postojanja, ovaj programski jezik potvrdio je svoju relevantnost time što je i dalje prisutan u 40% projekata na globalnom tržištu.

Medjutim, upravo je dinamičnost industrije ono što najviše plaši zainteresovane za ulazak u IT. Strah od nepoznatog, promena i učenja sasvim novih veština nam je svima poznata. Srećom, dinamičnost ovih tehnologija je njihova najveća snaga. Mogućnost da se prilagode zahtevima tržišta vas štiti od najvećeg straha modernog čoveka – gubitka posla.

 

Drugim rečima, IT obrazovanje vam pruža znanja i veštine koje garantuju sigurnost. Na vama je samo odluka da načinite prvi korak,

Saznajte više o našim novim obukama i preuzmite kontrolu  nad svojom budućom IT karijerom!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *