prijavi se
< Nazad
03.08.2018

Od ove jeseni, tri nove obuke u Code centru

Svi mi u timu, a i svi spoljni saradnici Code Centra, se baš radujemo novoj – jesenjoj – nastavnoj sezoni. Jer od septembra uvodimo tri zanimljive obuke za aktuelna zanimanja, za kojima je potražnja velika, a ponuda stručnjaka nedovoljna. Ni prilika za učenje nema mnogo za dve od tih veština; to su QA testiranje i programski jezik Python. Treća je Web Design.

 

Za nas ove teme uskoro ulaze u nadmetanje sa već veoma popularnim konkurentima – našim višemesečnim obukama iz oblasti JavaFront-endPHP, .NetAndroidiOS, i Blockchain programiranja. Ove nove obuke ispunjavaju naše ključno merilo – i QA testiranje i Python i Web Design smo osmislili tako da polaznici mogu da steknu znanja i veštine koje im omogućavaju ili da se potpuno prekvalifikuju, ili da ubrzano napreduju u karijeri koju su izabrali.

 

Biće vrlo zanimljivo pratiti kako zainteresovani reaguju na ove tri nove prilike i da li će ove nove obuke po broju polaznika preteći naše do sad vodeće kurseve. Ni mi to naravno nećemo znati, dok ne obavimo individualne razgovore sa kandidatima. Njihova iskustva, pitanja i očekivanja upotpunjuju naše nastavne planove, pošto se naši predavači trude da ih stvarno prilagode potrebama polaznika. A to nije baš lako.

 

 

“Iskusno” rešenje

Naše obuke pohađaju polaznici iz dve različite grupe. Jednu čine oni koji za naše obuke saznaju kroz naše promotivne aktivnosti. Njima je bitno da je sadržaj obuka usklađen sa opštim zahtevima tržišta i da steknu široku osnovu, koju kasnije prilagođavaju okolnostima.

 

U drugu grupu spadaju zaposleni iz raznih ogranaka Comtrade grupacije; njihov profesionalni razvoj naravno treba da odgovara potrebama i standardima Comtradea. Toj grupi zainteresovanih je presudno da stekne specifična znanja, odmah primenjiva na aktuelnim projektnim zadacima.

 

Ova dilema – širi uvid ili najkonkretnije veštine – nije lako rešiva, i oba pristupa imaju i prednosti i ograničenja. U praksi se pokazalo da je najbolji način da osiguramo najviši kvalitet obrazovnih postignuća taj da najboljim polaznicima Code centra otvorimo mogućnost da dobiju – praksu. Tačnije da učestvuju u radu timova na raznim projektnim zadacima unutar naše Grupacije.

 

Tako se naši najvredniji polaznici, rame uz rame sa stotinama kolega stalno zaposlenih u grupaciji, upoznaju sa radnom atmosferom i standardom kvaliteta koji Comtrade uvek pruža klijentima.

 

Skoro kao po pravilu, svaka klasa praktikanata brzo iznedri kolege koje – adekvatnim pristupom, znanjem i posvećenošću – izbore ponudu za posao. O tim iskustvima smo ranije pisali u prethodnim postovima u sklopu ovog bloga.

 

 

Kako do uspeha?

Budući polaznici zainteresovani da usvoje nove ili unaprede već postojeće znanje i veštine, da steknu relevantno iskustvo kroz praksu, ili da ”avanzuju” u svoje buduće radno mesto ili karijeru, treba sebi da postave sledeće pitanje: šta je to što mogu da učinim, što će me dovesti do uspeha?

 

Prvi preduslov za uspeh je ulazak u pravu obrazovnu i radnu sredinu. Mi se naravno trudimo da predstavljamo upravo to: mesto gde se uče relevantne obrazovne teme i obavlja praksa na konkretnim i aktuelnim radnim zadacima sa stvarnih projekata.

 

Po nama, drugi preduslov uspeha je da se, u narednih nekoliko meseci, polaznici psihički pripreme na naporan rad i posvećenost, i da koliko god mogu otvore um za nova znanja.

 

Poslednji, ali ne i najmanje bitan korak, jeste da polaznici ispune uslove upisa prema svojim mogućnostima.

 

Za taj korak, mi obezbeđujemo stručnu pomoć. Svojim iskustvom i drugim resursima, koleginice i kolege zaposlene u Centru mogu mnogo da pomognu da se prevladaju naizgled nepremostive prepreke do bolje karijere.

 

Ukratko, ako želiš boljitak, uči brzo i napreduj. Ili drugim rečima: uposli se i zaposli se.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *