Od oficira do Java programera – Markov put prema uspehu - Code Edu
Mob. +381 65 2096 852 Mob. +381 65 2096 682 Tel. +381 11 201 55 00
< Nazad
15.03.2024

Od oficira do Java programera – Markov put prema uspehu

Promena karijere i prelazak u IT industriju postaje sve češća tema ovih godina. Međutim, retko koja priča je impresivna kao ona Marka Ilića, bivšeg oficira Vojske Srbije koji je svoju uniformu zamenio programerskom pozicijom. Njegov put od vojnog oficira do uspešnog Java programera u Nemačkoj, inspiracija je za sve koji razmišljaju o velikim životnim promenama. Marko je pronašao svoj put u svetu IT-a zahvaljujući obuci u CODE centru, gde je stekao ne samo tehnička znanja već i veru u sebe. Evo kako on opisuje svoj put i veštine koje je stekao u CODE centru.

Zašto ste se odlučili za CODE Centar?

Nakon završenih studija na Vojnoj akademiji i 7 godina aktivne službe kao oficir Vojske Srbije, shvatio sam da mi treba novi životni izazov. Odlučio sam se da to bude svet programiranja i to je bila najbolja moguća odluka. Na preporuku prijatelja, došao sam do CODE centra. Informisao sam se putem vebsajta, gde sam dobio sve neophodne informacije koje su me navele da se prijavim za obuku.

Da li ste zadovoljni planom i programom nastave?

U potpunosti! Kompletan koncept nastave, od dolaska u prostorije CODE centra, upoznavanja sa predavačima, uvodnih predavanja, preko praktičnih vežbi do završnog rada – i više sam nego zadovoljan. Predavanja su bila intenzivna i dinamična, što je nama kao polaznicima odgovaralo kako bismo ostali u materiji tokom svih meseci trajanja obuke. Veoma je bitno ostati fokusiran, dosledan i uporan tokom učenja nekog programskog jezika, a CODE centar je svojim planom i programom to obezbedio svakom polazniku.

Da li mislite da se uloženi trud u savladavanju oblasti Java Development-a isplati?

Biti uporan i raditi na sebi svakog dana je nešto čemu bi svaki čovek trebao da teži. Baviti se sobom uvek i stalno, je ključ uspeha! Ovo govorim iz ličnog iskustva, kao neko ko je promenio karijerni put od oficira Vojske Srbije do Java programera. Pre obuke i nastave u CODE centru, imao sam malo iskustva u razvijanju softvera i generalno u Javi kao programskom jeziku, ali sam zahvaljujući ljudima iz CODE centra uspeo da nađem sebi mesto u IT svetu.

Koliko brzo ste se zaposlili posle obuke u CODE centru?

Nakon završene obuke i odbrane završnog rada posao sam našao u roku od 6 meseci. Iskoristio sam period nakon obuke da dodatno radim na sebi i da usavršavam stečena znanja i veštine. Aplicirao sam na više desetine mesta, bio uporan i verovao u sebe, što se na kraju isplatilo. Od tada sam promenio tri firme, radio sa različitim tehnologijama, konstantno proširivao znanje i ušao u svet Full Stack developmenta. Sada radim i živim u Nemačkoj kao Java developer, učim i razvijam se i dalje, sve zahvaljujući osnovama koje sam kao polaznik stekao u CODE centru.

Šta biste savetovali onima koji razmišljaju da uplove u IT vode?

Svaka preporuka! Koliko god mislili da IT nije za vas, ili da nećete moći da savladate nove tehnologije, to nećete znati dok ne probate i sami se u to uverite. Izađite iz zone komfora, izazovite sebe, hranite se uspehom, znanjem, voljom, radom, i videćete kako će vam se vrata otvarati kroz život. Verujte u sebe, ne odustajte nikad i nećete biti razočarani. Tokom učenja nekog programskog jezika naići ćete na razne izazove, što ne treba da vas obeshrabri, naprotiv! Treba da vas motiviše. Budite uporni, istrajni, istražujte, učite, jer se najbolje uči kroz praktičan rad. Ključ uspeha je rad, rad i samo rad. Bavite se sobom, bavite se uspehom i videćete rezultate. Da mi je neko pričao pre par godina da ću totalno promeniti karijerni put i biti ovde gde sam danas, ne bih mu verovao. Ako sam mogao ja, možete i vi! Pre nekog vremena sam čuo jednu pametnu izreku, a ona glasi: Uspešni se bave uspehom, a neuspešni uspešnima. Budite svoji, budite uspešni, radite na sebi i verujte u sebe.

CODE centar je pravo mesto za vas, idealno okruženje koje će vam pomoći da razvijete svoj potencijal na najbolji mogući način.

Markova priča je još jedan dokaz da su snovi dostižni, a prelazak u IT industriju nije samo moguć, već i izuzetno isplativ za one koji su spremni da ulože trud, vreme i posvećenost. CODE centar se ponosi što je bio deo Markove transformacije i što svakodnevno doprinosi stvaranju novih uspešnih priča u svetu informacionih tehnologija.

Ako ste spremni da promenite svoj život i karijeru, upis na obuke u CODE centru je otvoren – kliknite ovde i napravite prvi korak ka uspehu u IT industriji!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *