prijavi se
< Nazad
16.10.2018

NSZ izabrala CODE za projekat ”Prekvalifikuj se za IT”

Naše učionice u kojima se odvijaju obuke iz programiranja znatno su više popunjene nego ikada pre. Uz redovni jesenji ciklus obuka, upravo je počela i naša nastava u sklopu nacionalnog projekta “Prekvalifikuj se za IT”.

 

Prva znanja u pisanju koda kod nas od sada stiču i polaznici izabrani na konkursu koji je, u sklopu tog projekta, u junu ove godine, raspisala Nacionalna služba za zapošljavanje. Kako je pravilima konkursa predviđeno, za izabrane polaznike smo prve časove održali prošle nedelje.

 

 

Merljiv uspeh

Dok naši novi polaznici u brojnim učionicama stiču prva znanja iz programiranja, ne možemo a da sa njima ne delimo zadovoljstvo uspehom na ovom konkursu. Naime, u Beogradu se organizuju obuke za svih šest konkursom predviđenih tema, a čak pet od tih šest obuka organizuje Code centar, u saradnji sa partnerima iz konzorcijuma koji, sem nas, čine i Informatika AD, Institut za nuklearnu fiziku Vinča i Seminari SEE.

 

Nacionalna služba za zapošljavanje, kao nosilac ovog projekta, obavila je preliminarni izbor polaznika. Od preko šest hiljada zainteresovanih, čije su predispozicije proveravane delimično i kod nas, na kraju je izabrano ukupno 775 najboljih iz cele Srbije, od čega 400 u Beogradu.

 

Od te četiri stotine, kod nas u Code centru će nastavu pratiti 325 polaznika. Gledano dakle po broju polaznika, nama je povereno da neposredno obučimo gotovo polovinu učesnika ovog masovnog projekta prevalifikovanja nezaposlenih građana Srbije za IT.

 

 

Precizni uslovi

Projekat ima za cilj da doprinese smanjenju stope nezaposlenosti, kroz kvalitetnije kadrove u IT-u i razvoj digitalnih kompetencija. Zato je bilo bitno da se izaberu najpogodniji kandidati za bavljenje poslovima iz oblasti programiranja.

 

Preduslov je bio da kandidati budu upisani u evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje i da imaju završenu srednju školu. Kroz dva kruga testiranja, zainteresovani su vrednovani po snalaženju na računarima uopšte, znanju engleskog jezika, logičkom rasuđivanju, motivisanosti, interesovanjima i sličnim merilima.

 

Isto tako su uslovi javne nabavke vrednovali i zainteresovane organizatore ovih obuka. Sem iskustva u održavanju nastave, kvaliteta i brojnosti predavača, odmeravani su i faktori kao što su broj planiranih praksi kod poslodavaca, broj časova obuke, postojanje online platforme za interakciju između polaznika i predavača i prostor za vannastavne aktivnosti. Sve to je Code centar sa svojim partnerima suvereno dokazao, izborivši pravo da sprovede veliki broj šestomesečnih obuka predviđenih konkursom.

 

 

Korak napred

Konkurs obuhvata šest vrlo aktuelnih tema: programski jezik Java, Web programiranje,FrontEnd aplikacije, JavaScript, .NET i PHP. Većinu njih već obrađujemo kroz obuke koje su u našoj standardnoj ponudi.

 

Kako je nemoguće kvalitetno sprovoditi obuke za tako velike grupe polaznika koliko je konkursom određeno po svakoj tematskoj partiji, obuke za NSZ organizujemo za po 25 polaznika. Tako sada kod nas nekoliko grupa pohađa obuke iz npr. Web aplikacija ili PHP-a u istom danu, ali u više termina.

 

U Srbiji se svakodnevno, u mnogo škola, odvijaju brojne obuke iz sfere informacionih tehnologija, ali se retko dešava da se istovremeno u više učionica prati isti sadržaj. Smatramo to velikim iskorakom, ne samo za nas. Nema sumnje da IT obrazovanje u Srbiji napreduje krupnim koracima.

 

Sve obuke za NSZ se sastoje od približno 400 intenzivnih časova i 20 dana rezervisanih za praktičan rad polaznika. U realizaciji, sve nastavne jedinice obrađujemo kroz kombinaciju teorijskog sadržaja i zadataka zasnovanih na redovnom radu kompanije Comtrade.

 

Polaznici uživaju vrhunske uslove za rad i dobijaju kvalitetne nastavne sadržaje. Ali sada imamo mnogo više polaznika i više predavača nego prošle godine u ovo vreme. Naša ukupna ponuda obuka je raznovrsnija, iz čega i mi stičemo dragocena iskustva. I rastemo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *