BLOG | Nove Microsoft obuke u CODE centru: pravi izbor za IT karijeru
Mob. +381 65 2096 852 Mob. +381 65 2096 682 Tel. +381 11 201 55 00
< Nazad
02.02.2021

Nove Microsoft obuke u CODE centru: pravi izbor za IT karijeru

Pre samo par decenija, mnogi su programiranje doživljavali kao čudan hobi za štrebere koji se igraju računarima u svojim podrumima. Međutim, tokom poslednjih nekoliko godina, desio se pravi bum. Kodiranje se od hobija razvilo u neophodnu veštinu za napredak u karijeri. A, što je i još bolje, poslodavci su krenuli da veoma cene (i nagrađuju) radnike koji pokažu stručnost u ovoj oblasti.

 

Nije tajna da je upis IT kursa dobar izbor za one koji žele budućnost u IT industriji. Ali, kako odabrati pravi, i započeti učenje kodiranja kada niste sigurni odakle da počnete?

Mi imamo par ideja.

 

Gotovo da nema organizacije ili kompanije koja ne koristi bar neko od Microsoft softverskih rešenja. Od dobro poznatih Word-a i Excel-a, do kompleksnih .NET okvira, ove tehnologije su deo naših svakodnevnih života. I možemo reći da nikad nisu bile relevantnije i više korišćene, nego danas.

 

Evo koje novitete u CODE centru za IT kurseve preporučujemo, kao siguran prvi korak ka novoj karijeri.

 

 

MS ASP.NET

U današnje vreme, jednostavno ne možete poslovati ako nemate svoj veb sajt. Što je upečatljiviji i interaktivniji, to bolje. U konkurentskom okruženju, održavanje sveže i uzbudljive stranice na internetu može imati neverovatan efekat na krajnji rezultat vašeg poslovanja.

Bilo da ste programer u velikoj kompaniji ili vlasnik malog preduzeća koji samostalno vodi svoj veb sajt – ASP.NET je tehnologija koja vam može pružiti prednost nad konkurencijom.

 

Šta je to što ASP.NET izdvaja od svih ostalih?

Rad u ovoj Microsoft tehnologiji omogućava programerima da kreiraju veb aplikacije, usluge i dinamičke stranice vođene sadržajem. Takođe, velika brzina rada, mali troškovi i široka jezička podrška su među najznačajnijim prednostima njenog korišćenja. ASP.Net aplikacije se mogu pisati na raznim .Net jezicima, u šta spadaju C#, VB.Net i J#.

 

Danas preko 9 miliona veb sajtova koristi ASP.NET.

Nije slučajnost što je ova tehnologija prvi izbor u državnim i finansijskim institucijama, energetskoj i medicinskoj industriji, a sastavni je deo i najprometnijih komercijalnih sajtova kao što su Amazon i eBay.

 

A, kada već pričamo o kreiranju stvari za veb, hajde da vidimo koji su to najbitniji alati koje skoro svaki programer koristi.

 

 

MS HTML & CSS & JS

Znanje stranih jezika će vam uvek biti od koristi, u najrazličitijim situacijama. Na sličan način, poznavanje osnovnih HTML i CSS veština vam može biti korisno u gotovo svim profesijama. Neko ko želi da kreira sjajne veb sajtove, mora ovladati sa tri glavna jezika.

 

Ukratko rečeno, HTML je sadržaj veb stranice, na svom najosnovnijem nivou. Pomoću njega se kontrolišu tekst, formatiranje, i slično. CSS upravlja izgledom tog sadržaja – bojom, fontovima, veličinom, dok JavaScript kontroliše interakcije na veb lokaciji. Ako HTML kreira dugme na stranici, a CSS diktira kako to izgleda – JavaScript kaže šta se dešava kada se to dugme klikne.

 

Ovi jezici trenutno pokreću internet. Najpopularniji veb sajtovi, Netfliks, Google, Facebook – svi oni koriste HTML i CSS, tako da, čak i sa osnovnim znanjem, nećete imati problema da pronađete kompaniju koja može da iskoristi vaše nove veštine.

 

 

MS C#

Dakle, super je znati HTML, CSS i JavaScript. Možete da kreirate razne zabavne stvari, poput veb stranica, aplikacija i video igara. Ali, ako želite drugačiji izazov kao programer – i pritom budete dobro plaćeni – vreme je da naučite neki drugi tip jezika. C# je odlična opcija.

 

Prvo, idealan je za početnike, i lak za učenje. Zatim, C# je izuzetno produktivan, fleksibilan, i koristi se svuda. Od mobilnih aplikacija na Androidu i iOS-u, do cloud-a, računarskih programa i kompleksnih igrica – C# ima primenu u najrazličitijim oblastima.

 

I nema naznaka da će njegova popularnost opasti. Statistika nam pokazuje da je u poslednjih par godina upravo on među prvih pet najkorišćenijih jezika, po izboru programera. Nije loše za jezik kreiran pre više od 20 godina!

 

Ako ste početnik koji želi da ovlada jezikom koji će ga učiniti primamljivim poslodavcima, C# će vas sjajno opremiti da odgovorite na sve buduće potrebe IT industrije.

 

 

Querying MS SQL Server

Kada kažemo SQL, pomislimo na velike baze podataka. U modernom biznisu, podaci su “novo zlato”. Najveće IT kompanije na svetu koriste ovaj tip servera i zapošljavaju ogromne data timove koji njima upravljaju.

 

SQL Data Scientist je u top pet najtraženijih IT zanimanja, dok 35.7% oglasa za IT poslove traži ove tipove veština.

 

S obzirom da je upit (query) jedan od najvažnijih postupaka u ovoj oblasti, naš novi kurs je sjajna polazna osnova za učenje Microsoft SQL Servera. Upoznaćete se sa osnovama dizajna baze podataka i ovladati glavnim konceptima. Takođe, saznaćete kako da upravljate transakcijama, rukujete greškama i poboljšate performanse upita. Na kraju kursa, bićete sasvim spremni da se bavite SQL query programiranjem i podignete svoju karijeru na viši nivo.

 

 

MS Excel (VBA)

Sigurno smo se svi nekad u životu susreli sa Microsoft Excel-om. Isto tako, sigurno je da većina nas ne zna da koristi ni 1% svih mogućnosti koje ovaj program pruža.

 

Najprostije rečeno, VBA je jezik koji se koristi za programiranje zadataka i radnji u ovom programu ili za razvijanje dodatnih funkcija koje su prilagođeni različitim radnim potrebama.

 

Excel, danas, ima neverovatno široku primenu. Od privatnih korisnika, do kompanija širom sveta, u pregršt industrija, on svima nudi brojne funkcije za efikasnu analizu i procenu velikih količina podataka, kao i kreiranje različitih tipova izveštaja pomoću Microsoft Excel Add-inova.

 

Vešt programer koji može da iskoristi znanje VBA da automatizuje složene zadatke, koji bi inače zahtevali rad velikog broja zaposlenih i puno utrošenih sati, može da uštedi vreme i novac svom poslodavcu. Takvi programeri su veoma cenjeni – i veoma dobro plaćeni za svoj rad.

 

 

Kodiranje je uzbudljivo novo polje koje predstavlja svet mogućnosti za one koji su spremni da uče. Učenje kodiranja za početnike može biti zabavno, zanimljivo i izuzetno zadovoljavajuće. Može vam pružiti novu karijeru i dragocene veštine koje ćete koristiti tokom celog života. Srećom, CODE centar za IT kurseve vam pruža priliku da steknete ovo znanje što pre.

 

Saznajte više o našim novim obukama i napravite prvi korak ka vašoj novoj karijeri.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *