Mob. +381 65 2096 852 Mob. +381 65 2096 682 Tel. +381 11 201 55 00
< Nazad
27.02.2020

JavaScript – najkorišćeniji jezik interneta

Razmišljaš da ukoračiš u svet programiranja, ali nisi siguran odakle da počneš? Ili si možda donekle upoznat(a) sa programiranjem i želiš da nastaviš da se razvijaš?

 

Da li bi želeo/la da ovladaš jezikom koji koristi 19 od 20 sajtova na internetu i nalazi se u najširoj primeni u Informacionim Tehnologijama, zbog čega postoji konstantna tražnja za stručnjacima iz te oblasti? Ako je tako, JavaScript je odličan izbor za tebe!

 

 

Kako je JavaScript postao najkorišćeniji programski jezik na svetu?

 

U prvom “ratu pretraživača”, (“browser war”) 1995. godine između kompanija Microsoft i NetScape (kojeg je kasnije preuzeo AOL) javila se potreba za jednostavnim jezikom koji će moći lakše da se nauči i primeni, što će zauzvrat dovesti do bržeg razvoja interneta. Sa tim zadatkom na umu, Brendan Eich je dobio 10 dana da napravi Mochu, kasnije nazvanu JavaScript, jednu od najupotrebljavanijih alatki većine programera u poslednjih četvrt veka. Osim ovog, postoji još razloga zbog kojih je JS postao to što jeste.

 

 

 

 

Lako se započinje i zavoli

 

Jedna od prednosti JavaScript-a je ta što je u početku lak za učenje. Ako si već programirao(la) u drugom jeziku, praktično ćeš moći da započneš sa programiranjem u JavaScriptu već od prvog dana, dok kompletni početnici mogu započeti pisanje osnovnih programa brže nego u drugim jezicima. Rani i vidljivi rezultati olakšavaju trud koji je potrebno pokazati u završnom periodu učenja gde se vrhunski stručnjaci odvajaju od proseka.

 

 

 

 

 

 

 

Razvijena zajednica

 

Činjenica o raširenosti i popularnosti učenja i primene JavaScript-a dovela je i do raširenosti i popularnosti zajednice koja ovaj jezik prati. Raspoloživost literature, tutorijala, saveta u različitim grupama širom interneta prednjači u odnosu na druge jezike. Možeš računati da u svakom trenutku dana i noći postoji programer ili student JS-a koji će ti pomoći da savladaš prepreku. Jedna od prednosti života na okrugloj planeti. Takođe, open source code je na raspolaganju za gotovo sve što te može interesovati.

 

 

 

 

 

 

Brzina programiranja

 

Tempo rada u JavaScript-u brži je od drugih jezika. Iskusni programeri znaju da uz pomoć JS-a mogu postići više za manje potrošenog vremena i sa manje izgubljenih živaca. JS Frameworks (Angular, React, Node.JS, Meteor itd.) u velikoj meri ubrzavaju programiranje tj. produkciju koda i omogućavaju ti da posao završiš pre svojih konkurenata. U ovom poslu brzina predstavlja razliku između dobijenog posla i izgubljene prilike, a u našoj školi ćeš ovladati svim potrebnim veštinama.

 

 

 

 

 

 

Dođi na obuku u Code by Comtrade

 

Na tromesečnoj obuci tokom koje ćeš imati 96 časova proći ćeš sve aspekte najkorišćenijeg jezika na internetu. Redovnim pohađanjem nastave i ispunjavanjem zadataka naših predavača koji su ti na raspolaganju, i za dodatne informacije i sadržaje koji te zanimaju, opremićeš se jednim od najmoćnijih oruđa sveta programiranja u predstojećoj deceniji. Pročitaj više o obuci i uđi u Code!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *