Mob. + 381 65 2096 852 Tel. +381 11 201 55 00
< Nazad
26.06.2019

iOS: Za zdravu karijeru, zagrizi Apple

iOS sigurno znaš kao operativni sistem koji se koristi na iPhone-u, ali i drugim proizvodima kompanije Apple, a zasniva se na operativnom sistemu OS X, originalno kreiranom za Apple računare.

 

Ali to nije sve. Danas se mnogo toga novog dešava u IT svetu, recimo u vezi tehnologija proširene realnosti i mašinskog učenja, a kvalitetnog iOS programera čeka zaista svetla budućnost čak i na mnogo širem području „klasičnih“ društvenih oblasti kao što su zdravstvo, putovanja, transport, maloprodaja, finansije, osiguranje, energetika, komunalne usluge, telekomunikacije…

 

Šta radi iOS programer? On gradi, testira i usavršava intuitivne i privlačne aplikacije za mobilne aparate koje pokreće Apple-ov iOS operativni sistem. Za ovaj posao potrebno je da imaš dobro razumevanje iOS-a i njegovog funkcionisanja na različitim Apple uređajima kao što su iPhone, iPad ili Apple Watch, ali i sposobnost kreiranja i prilagođavanja svojih aplikacija specifičnim zahtevima kompanije ili klijenata za koje ćeš raditi.

 

Procenjuje se da trenutno postoji oko 1,4 milijardi aktivnih Apple uređaja, od kojih svi rade na iOS-u, tako da je potražnja za iOS programerima u novije vreme jednostavno „eksplodirala“. Prema izveštaju „Sensor Tower-a“, predviđa se da će App Store do 2020. godine dostići 5 miliona aplikacija. Takođe, Američki biro za rad i statistiku predviđa da će se u periodu od 2016. do 2026. broj učesnika u razvoju aplikacija povećati za 31%.

 

Dakle, bolje je da budeš među onima koje čeka više posla i koji ostvaruju veću zaradu. Jer, svet pokazuje nezasit apetit za novim i sve boljim aplikacijama, a programeri dobijaju mnogo prilika da pokažu svoje veštine razvijanjem zanimljivih i inovativnih aplikacija za iOS. Uz još uvek rastuću popularnost iPhone-a i iPad-a, kao i neumornu potražnju za novim aplikacijama, slobodno možemo da očekujemo konstantno povećanje potražnje i za iOS programerima.

 

Za one koji imaju malo ili nimalo iskustva u programiranju, započinjanje karijere u iOS-u može biti izazovno. Evo nekoliko iOSnovnih saveta:

 

Za početak, u Code centru možeš da stekneš znanje neophodno za dalji rad u Apple okruženju, kroz obuku i praktičan rad na konkretnim projektima. Nastava je intenzivna i ako joj se ozbiljno posvetiš, sigurno ćeš savladati iOS razvoj. A nakon toga, odmah počni da kreiraš aplikacije, jer to je najbolji način da praktikuješ ono što si kod nas naučio. I još nešto: počni od jednostavnih i, što da ne – besplatno dostupnih aplikacija, jer tako da možeš da dobiješ recenzije i povratne informacije, što će ti pomoći da konstantno dograđuješ svoje znanje i u budućnosti ostvariš zavidnu karijeru.

 

Pogledaj našu obuku za iOS Developera.

 

 

Izvori: www.edureka.co | www.techrepublic.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *