BLOG | Da li si programer ili koder?
Mob. +381 65 2096 852 Mob. +381 65 2096 682 Tel. +381 11 201 55 00
< Nazad
19.11.2019

Da li si programer ili koder?

Ako još uvek nisi ni jedno ni drugo, verovatno nisi ni znao da postoji razlika. Za većinu nas su ovo sinonimi, i koristimo obe reči bez suštinskog razumevanja terminologije. Međutim, unutar delova programerske zajednice to su dva različita pojma. Ako planiraš da zakoračiš u ovaj svet, bićeš u prednosti, ako razumeš razlike.

 

 

Razlika postoji

 

Najosnovniji opis razlike je da programiranje šira disciplina, dok je kodiranje uža. Tačnije, reč koder se obično odnosi na programera sa ograničenim iskustvom koji piše jednostavne programe. Tendencija je da ovaj izraz podrazumeva junior nivo, međutim, može se odnositi i na iskusne programere koji su deo veoma velike razvojne grupe koja mnogim pojedincima deli sitan deo posla.

Dok koderi rade male delove velikih projekata, programeri su zaduženi da osmisle i sprovedu razvoj čitavog softverskog rešenja. Programeri moraju da vladaju i veštinama kao što su analiza i implementacija algoritama, razumevanje data struktura, rešavanje problema (problem solving), i još mnogo toga drugog.

Najprostije rečeno, svi programeri su koderi ali nisu svi koderi programeri.

 

 

Šta treba znati

 

Prvi korak ka programiranju je savladavanje kodiranja. Morate da savladate kod i sintaksu jezika u kom radite pre nego što možete da poimate šta sve može da isprogramira pomoću njega. Naše obuke prilaze celoj tematici na malo napredniji način, tačnije učimo vas da kodirate ali i da razmišljate kao programer od početka.

Kada savladate sve što se savladati da u smislu upotrebe nekog programskog jezika, onda ćete imati kompletnu sliku o tome šta je ostvarivo pomoću tog jezika, i tada možete da osmišljavate celokupna rešenja.

 

 

Korak po korak

 

Kako biste otpočeli svoj put ka programiranju i pretodnom savladavanju kodiranja, potrebno je da upišete neku od naših obuka po svom izboru. Potrebne su vam tri stvari kako biste počeli: volja, trud i posvećenost (ili red, rad i disciplina). Što ste bolji u tome što naučite, to ćete pre prerasti kodiranje i početi sa programiranjem.

Naše obuke su odličan način da uđete u ovu priču jer vas mi od početka obuke učimo da razmišljate kao programer. Posetite našu obuke stranicu i proučite koja obuka je najbolja za vas. Možete nas i kontaktirati za konsultaciju koja će vam pružiti više informacija pre odabira i upisa. Naše kolege su vam na raspolaganju svakog radnog dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *