Mob. + 381 65 2096 852 Tel. +381 11 201 55 00
< Nazad
10.03.2019

Python: veštačka inteligencija, prirodan izbor

Kada je reč o programskim jezicima, Python sve više dobija na popularnosti i trenutno je blizu samog vrha, dok je u programiranju veštačke inteligencije, kao i projektima mašinskog učenja i deep learning-a, Python već uveliko Broj jedan.

 

Veštačka inteligencija otvorila je vrata novog sveta mogućnosti za programere, ali i nove horizonte za nas, korisnike. AI ne samo da omogućava platformi Spotify ili Netflix-u da vam preporučuju izvođače, pesme i filmove, već predstavlja i veliku pomoć kompanijama u razvoju korisničkih servisa, unapređenju poslovanja i produktivnost zaposlenih, da ne spominjemo obradu velikih količina podataka (big data), u čemu se najviše koristi.

 

 

Višestruke pogodnosti

Razlozi Python-ove velike popularnosti među programerima veštačke inteligencije leže u njegovoj jednostavnosti, brzini, fleksibilnosti i velikoj podršci Python zajednice.

Na prvom mestu je sigurno veliki broj biblioteka posebno kreiranih za mašinsko učenje, kao i veliki izbor frameworks-ova koji znatno olakšavaju razvoj i uz to štede vreme koje programeri mogu da posvete rešavanju konkretnih projektnih problema.

Ovaj programski jezik je takođe poznat po jednostavnosti. Python-ova sintaksa pruža koncizan i čitljiv kod, što ga čini lako razumljivim i onima koji nisu programeri. Zahvaljujući ovome, Python je najbolji izbor za one koji tek ulaze u programiranje. Takođe, njegova sintaksa omogućava i rapidno testiranje (bez implementacije) kompleksnih algoritama, što takođe štedi vreme potrebno za razvoj.

Sve ovo čini da Python bude najbolji izbor za projekte mašinskog učenja, jer ono zavisi od vrlo kompleksnih algoritama i višefaznih radnih procesa. Koliko god paradoksalno zvučalo, što manje programer mora da brine o samom kodiranju, to bolje.

 

 

Podrška koja nema cenu

Python spada u domen „otvorenog koda“ (open-source) i uživa podršku brojnih resursa i visokokvalitetne dokumentacije. Pored toga, podržava ga i velika zajednica programera uvek spremnih za savetovanje i pomoć u bilo kom delu razvojnog procesa.

 

Python može da se koristi na svim platformama, uključujući Windows, MacOS, Linux, Unix i mnoge druge, jer dovoljno je da se promeni svega nekoliko redova koda kako bi ista stvar funkcionisala na narednoj platformi.

 

Fleksibilnost Python-a je možda i njegova najveća prednost. Programeri mogu da biraju da li će ga koristiti kao objektno orijentisan ili skriptovani jezik. Njegova fleksibilnost smanjuje mogućnost greške, a za još bolje rezultate, Python može i da se kombinuje sa drugim programskim jezicima.

 

 

Široka primena

Mudri programeri biraju Python zbog velikog broja prednosti kada je reč o projektima mašinskog učenja i veštačke inteligencije. Ovakvi projekti već imaju značajnu ulogu u raznim privrednim sektorima kao što su fintech, transport, zdravstvo, putovanja i, naravno, industrija zabave.

 

Ali to nije sve: osim razvoja veštačke inteligencije, Python koriste Google, Facebook, ali i NASA i CERN-a, a njegova primena se širi iz dana u dan. Upravo zbog toga, ovaj mladi, veoma popularan i široko primenjiv jezik predaje se i u našem centru. Obuka traje 3 meseca, a stranicu sa više konkretnih informacija možeš da posetiš ovde.

Leave a Reply

Your email address will not be published.