BLOG | Dušan Milovanović posle završene obuke u CODE centru
Mob. +381 65 2096 852 Mob. +381 65 2096 682 Tel. +381 11 201 55 00
< Nazad
01.12.2020

Dušan Milovanović posle završene obuke u CODE centru: Našao sam posao za dva sata!

Razgovarali smo sa Dušanom koji nam se javio dva sata nakon odbranjenog završnog rada u okviru Testing & QA obuke u našem centru, kako bi nam saopštio lepe vesti. 🙂 Da bismo preneli njegovo iskustvo, odlučili smo da uradimo kratak intervju i podelimo ga sa svima koji se zanimaju za ovu oblast, a nisu još prelomili.

 

Šta si završio/čime si se ranije bavio i kako si i zašto odlučio da uploviš u QA vode?

Završio sam Fakultet za informacione tehnologije i inženjerstvo, smer Informacioni sistemi. Bavim se i pravljenjem muzičkih lyric video klipova, tako da su mi bili “draži” predmeti koji imaju veze sa multimedijom i računarskom grafikom. Kasnije sam shvatio da to nije nešto čime bih želeo da se bavim, da mi bude posao, ali sam bio neodlučan na koju stranu “da povučem” i prijatelj koji me dobro poznaje mi je rekao da po njemu, mogao bih da budem dobar QA. I tako sam uplovio u te vode.

 

Šta si očekivao da ćeš naučiti na kursu za QA?

Kada sam krenuo na kurs nisam imao neka očekivanja, cilj mi je bio da odslušam kurs do kraja i vidim da li mi to deluje kao nešto čime bih želeo da se bavim.

 

Koja su ti ranija znanja bila korisna za ulazak u ovaj posao?

Ja sam iz radoznalosti oduvek radio šta radi jedan manualni QA i pre nego što sam znao da postoji to zanimanje, tako da mi je jasno zašto mi je prijatelj preporučio quality assurance. Na kursu sam naučio kako se zaista to radi, i automatsko testiranje. Korisno je bilo i znanje web developer tools-a internet browser-a.

 

Kakvi su ti utisci sa kursa u Code centru koji ti je vodio Velibor Mandžo?

Imam osećaj da sam imao velike sreće što mi se baš Velibor zadesio kao predavač, a ne neko drugi.
Nije čest slučaj da na prvom predavanju predavač kaže zovite me Velja, nema persiranja, i prekinite me kad god vam nešto nije jasno da razjasnimo. Velja se trudi da prenese što više i što jasnije, da bez ikakvog predznanja se može savladati ovo, samo vežbom i obnavljanjem onog što nam prenese tokom časa.

Sviđa mi se to što nas je pripremao ne samo da savladamo neki alat, neku oblast, nego i kako biti QA, šta se očekuje od QA-a, tako da kada se kurs završi, budemo spremni i za tehnički intervju za posao, i za HR razgovor za posao, i kada dođemo do posla, sve sa kursa primenimo.

 

Koliko je vremena prošlo otkako si završio kurs dok si krenuo da tražiš posao?

Oko sat, dva od kako sam završio sa branjenjem završnog rada. Na branjenju rada u komisiji je bio još jedan QA predavač pored Velibora, i u firmi u kojoj radi se tražio QA praktikant, i preporučio je mene i još par kolega sa kursa. U toj firmi radim i sada. 🙂

 

Gde trenutno radiš i šta je najkorisnije što si naučio na kursu, a da ti je kasnije koristilo u poslu?

Radim u HTEC-u, a pored stečenog znanja, najkorisniji su Veljini saveti o čemu jedan QA treba da vodi računa.

 

Koji su najveći kvaliteti koje smatraš da mora da poseduje dobar QA?

– Dobra saradnja sa ljudima u timu, sa developerima.
– Želja da se stekne što bolje domensko znanje na projektu na kome se radi, što se bolje zna na čemu se radi lakše će se naći šta je prouzrokovalo neki problem kada do njega dođe. A i sa dobrim domenskim znanjem lakše se prioritizuje šta treba prvo testirati.

 

Šta savetuješ ljudima koji razmišljaju da uplove u QA vode?

Oni koji su se raspitali i koji su upućeni u taj svet sami znaju čemu teže, ili oni što su manualni testeri a žele da nauče i automatizaciju.

Za ostale imam savet da nakon kursa nastave sa usavršavanjem, i za prvi posao krenu kao manualni testeri, da steknu neke navike, razviju soft skills, a nakon toga, ako im je cilj  automatsko testiranje, neka pređu u automatizaciju, tada će već imati iskustva i biće im dosta lakše u svakom segmentu.

 

Za sve koji su se zanimali ili su se tek sada zainteresovali za Testing & QA obuku u našem centru imamo još lepih vesti: ako se prijaviš do 8. decembra za Online obuku, ostvaruješ popust (510€ umesto 630€)!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *